Jobbsøkertips

CV er ferskvare!

Det er mange grunner å søke ny jobb, det er ofte mange “om beinet” og mye å tenke på. Her finner du noen tips om hva som han være greit å tenke på når du skal lande drømmejobben.

Vi flytter, vi bytter jobb, tar nye utdanninger, kurs og sertifiseringer og endrer både e-postadresse og mobilnummer. Som arbeidssøker legger man inn sin CV i diverse ulike systemer og jobbsøkerdatabaser og det er ikke alltid like lett å huske hvem som bruker hva.

Når du er på jakt etter ny jobb er det derfor greit å ta en totalgjennomgang av de ulike systemene, for å sørge for at din CV er oppdatert og at den ligger registrert hos aktuelle arbeidsgivere og hos bemanningsbyråene. Både arbeidsgivere og bemanningsbransjen bruker denne informasjonen når de på egen hånd leter etter nye spennende kandidater til sin bedrift og da er det leit om du ikke har fått med det siste kurset, sertifiseringen eller erfaringen du har.

Sosiale medier som LinkedIn og Facebook er andre arenaer som blir brukt i researcharbeidet for å finne den rette kandidaten og minner på noen kloke ord jeg en gang hørte i et foreldremøte som handlet om nettvett: «Legg aldri ut noe i sosiale medier som du ikke kan stå for dagen du blir statsminister». Nå blir de fleste av oss heldigvis aldri statsminister, men det er uansett en god regel å forholde seg til.

Så, før du hiver deg rundt og begynner å søke er det noen punkter som kan være greit å tenke på:

1. Tid for refleksjon: Før du begynner arbeidet med å finne den perfekte jobben er det smart å tenke litt på hva du ønsker selv, og jobbe litt på selvinnsikten. Hva er dine sterke og svake sider? Utfra din erfaring og dine kvalifikasjoner, hva ville drømmejobben være?

2. Hvem er de? Gjør din hjemmelekse på bedriften du ønsker å søke en jobb i. Hva er dens verdier og visjoner, og fremfor alt, få litt kjennskap til produktene og tjenestene de selger, dette vil også være nyttig når det siste «killer-spørsmålet» i et eventuelt intervju kommer: «Har du andre spørsmål?». «Nei, alt er glassklart» er ikke alltid rett svar..

3. CV er ferskvare! Din CV skal ikke bare fokusere på dine nøkkelkvalifikasjoner, utdanning og arbeidserfaring men den må også tilpasses til hver søknad. Få frem de egenskapene og kvalifikasjonene du mener du har og som er mest relevante for den aktuelle søknaden.

4. Søknadsbrev: Skreddersy hver søknad til den aktuelle stillingen. Søknadsbrevet skal ikke være en copy-paste av din CV, men fremheve det som er relevant i akkurat denne stillingen. Eller lett forklart – Gjør det enkelt for den som leser din søknad å skjønne hva det er som gjør at akkurat du er aktuell til denne stillingen

Husk at det er ikke alltid fagperson eller nærmeste leder som gjør første seleksjon i søknadsbunken, det er ofte en HR-avdeling eller rekrutteringsfirma som tar første filtrering!

5. Nettverksbygging: Opprett en LinkedIn profil og hold den oppdatert, og deg selv synlig. Mange som rekrutterer og leter etter den perfekte jobbkandidaten bruker LinkedIn og andre sosiale medier for å få et inntrykk av søkeren. Legg til forbindelser i ditt nettverk, følg spennende bedrifter, ta kontakt og foreslå en kopp kaffe for å lære mer om bedriftene.

6. Ordning og reda: Lag en liste for å holde styr på når og hvor du har søkt jobber. Jeg gjentar, CV er ferskvare og det er lett å glemme hvor man har sin CV registrert.

7. Motivasjon: Det er lett å miste motivasjonen når man får avslag etter avslag. Mange fagforeninger, NAV og private aktører kjører ulike seminarer og kurs rettet mot jobbsøkere og arbeidsledige. Meld deg på, la deg inspireres!

8. Konkurrenter eller motivatorer? Du kjenner sikkert andre som også er jobbsøkere, slå dere sammen eller hvorfor ikke starte en egen Jobbsøkerklubb? Dine jobbsøkerkontakter, til og med dem med samme type bakgrunn er ikke konkurrenter, for face it, ingen kan konkurrere om å være deg! Det å kunne diskutere ulike jobbstrategier, kaste et kritisk øye på hverandres jobbsøknader og LinkedIn profiler kan gjøre mye med motivasjonen og gjør prosessen litt mindre ensom.

9. Sist, men ikke minst-ta eierskap til din CV og søknad. Det finnes ikke et fasitsvar på hvordan disse skal utformes, om det skal være med eller uten bilde, kort eller langt, men du må mene det du skriver og føle deg komfortabel med hvordan du utformer den.

Kjersti Eide Savaris
DNV GL Sertifisert rekrutteringsrådgiver i Sørlandet Rekruttering